Menu

Hotel Centro Mexico

Informatie

Opdrachtgever: CoARQ, Mexico

Project: Internationaal prijsvraag ontwerp

Locate: Plaza del Ayuntamiento, Guadalajara (Mexico)

Ontwerp: Ontwerp Hotel, Interieur en Binnenplaats

Fase: Schetsfase, 2011

Projectteam: 8A Architecten, studio-EI en StudioREDD

3D visuals: 8A Architecten

Ontwerp ingeleverd namens 8A Architecten (www.8aa.nl)

Studio-EI heeft i.s.m 8A Architecten en StudioREDD een ontwerp gemaakt voor een toeristenhotel in hartje centrum van Guadalajara (Mexico) als antwoord op de internationale prijsvraag “Hotel Centro 2010”.

Hotel Centro
CoARQ heeft eind 2010 een prijsvraag uitgeschreven onder de titel ‘Hotel Centro 2010 International Competition’.

opgave
De opgave omvatte het ontwerpen van een hotel in het centrum van Guadalajara (Mexico), gericht op het recreatieve en culturele toerisme van de stad. Het gebouw moest een duidelijk architectonische relevantie hebben en passen tussen de omliggende gebouwen uit de 16e tot 20e eeuw.

Het ontwerp is benaderd vanuit een integraal en pragmatisch standpunt, waarbij de plaatselijke cultuur en klimaat, het opgegeven programma en de specifieke locatie voor het gebouw de inspiratie is geweest. De locatie voor het gebouw kijkt uit over het Plaza del Ayuntamiento, dat in hartje centrum ligt van Guadalajara. De gebouwen die het Plaza omringen hebben karakteristieke arcades en promenades, die beschutting bieden tegen zon en regen aan de mensen op straat. Deze karakteristiek is de basis geweest voor het ontwerp van Hotel Centro, haar interieur en de patio’s.

Door het continueren van de twee promenades van de hoekgebouwen van het Plaza in de gevel van het hotel, ontstaat een terugliggende entree achter twee arcades. Deze arcades zijn verder doorgevoerd in de rest van de plint van het gebouw, waardoor het hotel zich opent naar de straat en een relatie aangaat met de openbare ruimte. Het hotel heeft een centraal gelegen patio dat het gebouw van daglicht voorziet, die refereert naar de mooie binnentuinen en patio’s van de omliggende monumentale gebouwen. Al deze onderdelen laten het gebouw passen binnen de directe context.

De gevel van het gebouw bestaat uit ruitvormige elementen, die refereren naar de karakteristieke Mexicaanse ‘Ojo de Dios’ stoffen. Het is ontworpen als een voornamelijk gesloten en introverte ‘huid’ van het gebouw, die het zonlicht filtert om de hotelkamers koel te houden en tegelijkertijd een bijzonder lichtinval te geven.

De vormentaal van deze ruitvormige elementen in combinatie met de bogen van de arcades zijn verder doorgevoerd naar het totale interieur.

Hotel Centro is een modern toeristenhotel, dat de lokale cultuur uitstraalt en met de historische context verbind.

preloader